Школа без насиља

Влада Републике Србије уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу покренула је пројекат за успостављање националне платформе за превенцију и сузбијање насиља које укључује децу под називом „Чувам те“. Платформа на једном месту интегрише све потребне аспекте темељне превенције и алате за сузбијање насиља које укључује децу.

Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије.

На Националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију.

У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора.

Такође, овде ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља.

На овој платформи, ученици, родитељи и наставници ће моћи да пронађу све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама. Посебно важан сегмент који се налази на платформи јесу онлајн обуке за ученике, родитеље и наставнике.

Партнери

Партнери на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Удружење „Друг није мета“, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска, Национална дечија линија и Кампстер.

Текст преузет са платформе „Чувам те“

 Чувам те, једина платформа за превенцију и заштиту од насиља у Србији. Платформа је направљена са циљем  превенције и сузбијања вршњачког и другог насиља. Ту се налази много едукативних и информативних садржаја намењених родитељима, наставницима и ученицима, као и могућност за пријаву насиља. На платформи  можете наћи све обуке, а све нејасноће можете уклонити кликом на линк: https://cuvamte.gov.rs/

Моја школа – Школа без насиља

Пројекат реализује УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством здравља, Министарством просвете и спорта, Министарством за рад, запошљавање и социјалну политику, Саветом за права детета и Заводом за унапређивање образовања и васпитања.

Циљ: Спречавање и смањење насиља над и међу децом и младима у школама у Србији.

Насиље је: Насиље међу децом је сваки облик агресивног понашања деце према другој особи, себи или имовини .

И дечаци и девојчице су подједнако склони насилном понашању. Разлике постоје у врсти насиља – док дечаци више испољавају физичко насилништво, девојчице више користе друге врсте насиља, као што су понижавање, ширење гласина, искључивање из групе…

– Вербално (ругање, вређање …)
– Физичко (ударање, гурање, уништавање ствари…)
– Социјално (избегавање, изолација …)
– Психолошко (уцењивање, претећи погледи, исмејавање )

26.фебруара 2008. у Београду,Министар просвете у Влади Републике Србије Зоран Лончар потписао је меморандуме са 26 школа у Cрбији о њиховом укључивању у пројекат „Школа без насиља”,oд којих ће 11 финансирати Електропривреда Србије. Том приликом је наша школа почаствована и одабрана да се са раније прикљученим школама укључи у дугорочни,одговорни, али исплативи посао који ће као резултат имати школу као други дом и децу која ће од детињства умети да цене праве системе вредности.

У реализацију пројекта који је почео марта 2008. и трајао до марта 2009, поред ученика и свих запослених у Основној школи „Вук Караџић‟, повремено су се укључивале и локална заједница, родитељи, медији, као и Центар за социјални рад. Пројекат је затим почео конкретно да се примењује у сваком сегменту и облику рада са децом у оквиру редовних и ваннаставних активности.

Драги другари и Ви одрасли:

Школа није борилачка арена, школа је рај другарства.

Наставници нису матадори, они су родитељи и васпитачи.

Деца нису гладијатори, деца су украс света.

Пружимо шансу миру, љубави, толеранцији.

Очистимо школе од злобе, насиља, мржње.

Саградимо чврсте темеље на којима ћемо зидати куле
и градове, а у њима само љубави и среће.

МИ СМО ЧВРСТО РЕШИЛИ:

 СТОП НАСИЉУ                          НАПРЕД : ДРУГАРСТВУ 

РУГАЊУ И ВРЕЂАЊУ           НАПРЕД: ПОШТОВАЊУ И ДРУЖЕЊУ 

ТУЧИ И ПОДСМЕВАЊУ             НАПРЕД : ТОЛЕРАНЦИЈИ И РАЗУМЕВАЊУ

ПОНИЖАВАЊУ                               НАПРЕД : СОЛИДАРНОСТИ И САМОПОУЗДАЊУ

 

14.маја 2010.године Школа је на основу постигнутих резултата добила од стране УНИЦЕФ-а статус и звање „Школа без насиља‟. Том приликом је министар просвете Жарко Обрадовић директорки школе Ирени Николић уручио Декларацију о признавању и примању школе међу званичне чланице пројекта, али и о обавезивању школе да пројекат настави и прошири екстерном мрежом на више школа у крају.

ДЕКЛАРАЦИЈА

ХИМНА

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ШКОЛЕ БЕЗ НАСИЉА

ИЗВЕШТАЈ 2013.

ТИМ ШКОЛЕ БЕЗ НАСИЉА ЗА ШК. 2013/14.

ЧЛАНОВИ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ УЧЕНИКА ОД НАСИЉА ЗА ШК. 2014/15.

ЧЛАНОВИ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ УЧЕНИКА ОД НАСИЉА ЗА ШК. 2017/18.

План рада тима за заштиту деце за шк. 2017/18.

Посебни протокол за заштиту деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања у образовно-васпитним институцијама

Правилник о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање_ 46_2019-69, 104_2020-46

Правилник о поступању установе у случају сумње или утврђеног дискриминаторног понашања и вређања угледа, части или достојанства л